Madárbarát kert program

Mivel jelentkeztem a Madárbarát kert programba, úgy gondoltam, dokumentálom, hogyan haladunk.

És hogy mi is az a Madárbarát kert program?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében egy olyan program, amelynek célja, hogy növelje a természetvédelem társadalmi támogatottságát. A programhoz bárki csatlakozhat: ha társasházban élsz, választhatod a Madárbarát panel alprogramot, de akár a munkahelyedet vagy óvodádat/iskoládat is inspirálhatod a Madárbarát óvoda, a Madárbarát iskola és Madárbarát munkahely alprogramokkal.

Megfogalmazódhat benned a kérdés, miért kellene jelentkezned egy ilyen programban, amikor csendben elkezdhetnéd kialakítani a saját madárbarát kertedet.

A kulcsszó: társadalmi nyilvánosság. Úgy gondolom, nagyon nagy szükség van arra, hogy azok, akik bármilyen jót tesznek, valamilyen módon ezt közzé is tegyék. Tudom, hogy sokan mondják majd, hogy a szerénység nagy erény, de a példamutatáshoz nyilvánosságra van szükség. Meg is indoklom, miért:
Azzal, ha jelentkezel ebbe a programba, egy adatként bekerülsz egy olyan listába, ami a madárvédelem társadalmi támogatottságát számszerűsíti. Ezt a számot pedig a szervezet be tudja mutatni a döntéshozóknak, és minél magasabb ez a szám, annál nagyobb a valószínűsége, hogy foglalkozni fognak az ezzel kapcsolatos ügyekkel. Egy ember nem sok – gondolhatod; pedig igenis sok! Mert nem egy ember gondolkodik így, hanem 10, 100, 1000, 10000 vagy akár sokkal többen – egyszerűen nem tudhatjuk, hiszen erről a számról nincs nyilvántartás. De ha mindezek az emberek feltennék a kezüket, hogy igen, ők márpedig az ügy mellett állnak – a határ a csillagos ég.
A program végén egy elbírálás után kaphatsz egy madárbarát kert táblát, amit a kerítésedre tehetsz. Belegondoltál már, naponta hány ember sétál el a házad előtt és közülük hányan nézik meg reflexszerűen a kerítést? Gondolom, nem. Na most, lehet, hogy ezek az emberek maguktól sosem gondolkodnának el azon, hogy a kertjük egy kis paradicsom lehet az amúgy veszélyeztetett faunának, de ha meglátják ezt a plakátot, elgondolkodnak. Lehet, rákeresnek, és rájönnek, ők is ezt szeretnék.
Ma az internet világában megvan az esélye, hogy bármi, legyen az jó vagy rossz, pillanatok alatt több millió embert elérjen. Ha posztolod, hogy kitettél egy odút, vagy lefotózod, hogy nekikezdtél a programnak, sosem tudhatod, hány embert fog elérni, és hány embernek leszel TE MAGAD a példa. Ha senkinek nem mondod, nem mutatod meg, hogy te most valami jót teszel, akkor sokkal kisebb hatásod lesz a világra, mintha megmutatnád.

Gondolj bele, hány életet tehetsz szebbé azzal, hogy megmutatod, van élet a túlfogyasztáson, a milliméterre pontosan lenyírt gyepen és a makulátlan betonon túl is. Egyrészt azokét az állatokét, akik menedéket lelhetnek egy olyan ember kertjében, aki azért indult el az úton, mert te példát mutattál, másrészt azokét az emberekét, akik így egy csendes zugra lelnek és kicsit közelebb élhetnek a természethez.

Ha esetleg úgy gondolnád, hogy ez mennyire nehéz és rögös út, és csak egy dzsungel lehet a megoldás a hátsó kertben, azt pedig nem akarod, akkor gondolj bele abba, hogy a legkisebb lépések is mennyit számítanak. Azzal, ha egy nő tamponról átvált intimkehelyre, egész élete során körülbelül 200.000 kidobott tampontól – veszélyes hulladéktól – menti meg a világot. Tíz nő már 2.000.000 darabot jelent, 100 pedig 20.000.000-t. Nem brutálisak ezek a számok? De! És járulékosan nemcsak a szeméttől menti meg a földet, hanem attól a hulladéktól is, amibe bele sem gondolnál: az alapanyag és a késztermék előállításához, szállításához, utána a hulladék szállításához és megsemmisítéséhez szükséges energiafelhasználástól. De felhozhatnám példának a PET palackok, az eldobható borotvák, a műanyag szatyrok elhagyását is. Mind egy-egy apró lépés az embernek, mégis hatalmas segítség.

Na, szóval, ezt levetítve madarakra, ha csak annyit teszel, hogy kiteszel egy odút, amit évente háromszor kell kitakarítani, az alábbiak történhetnek:

 • Évente akár két fészekalja kismadarat költhetnek a segítségeddel.
 • Telente több madarat is megmenthetsz a fagyhaláltól és éhenhalástól, mert menedéket nyújtasz nekik a zord időjárástól.
 • Ezek a madarak pedig segítenek majd abban, hogy továbbra is élhető legyen a környezetünk, segítenek elpusztítani a rovarokat, amik már sokszor immunisak a vegyszerekre.

Ha télen eteted a madarakat, akkor segítesz nekik a túlélésben.

Ha kihelyezel nekik itatókat, akkor segítesz átvészelni a nyári hőséget.

Szóval a kis segítség is segítség, és minden egyes lépés közelebb visz egy nagyobb célhoz.

És pontosan ezért dokumentálom nektek, hogyan haladok. Szeretném megmutatni, hogy nem kell mindig óriási dolgokra gondolni, amikor valaki azt mondja: környezetvédelem. Ráadásul a nulláról indulunk, nincs semmink, csak három eperfánk és csupa nagyon fiatal, még nagyon kicsi növényünk.

Na, de akkor, hogy kedves angoltanáromat idézzem: „Let’s csapni bele to the lecsó”.

A mai napon megkaptam a csomagomat az Egyesülettől. Az alapcsomagot rendeltem, amely az alábbiakat tartalmazza:

 • Madárbarát kert kalendárium
 • jelentőlap
 • tűzzománc kitűző
 • Madarak Magyarországon című könyv
 • 2 darab ragadozómadár sziluett (tudjátok, amit nagy üvegépületekre szoktak felragasztani.)

De két másik csomag is elérhető, az egyikhez a fentieken túl egy madárodú, a másikhoz még pluszban egy bögre is jár.

A kalendárium nagy segítséget nyújt az indulásban: milyen odú, hova kerüljön, mely évszakban mik a teendők. A könyv pedig segít a körülöttünk élő madárfajok meghatározásában. Még csak most fogom őket átlapozni, de biztos fogtok még olvasni róluk.

És akkor csak címszavakban, miket szeretnék tenni, aztán majd ha eljutok a megvalósításukig, bővebben írok.

 1. Odúk, etetők, itatók kihelyezése. Ezeket leginkább saját kézzel szeretném megcsinálni, de majd meglátjuk, meddig terjed a kreativitás és kézügyesség.
 2. Olyan növények ültetése, amelyek táplálékul szolgálhatnak a madarak számára.
 3. Fecskefészkek telepítése, hátha megtisztelnek majd a jelenlétükkel.
 4. Más fajoknak is kedvezni: darázsgarázs, békavárak, gyíkbarát sziklakert kialakítása.
 5. Meg bármi, ami még eszembe jut.

Úgyhogy örülök, ha velem tartotok azon az úton, ami remélhetőleg egy élhetőbb világhoz vezet.

Maraffai Szilvia