Miből áll egy mosipelus?

Mikor környezettudatos anyukaként a moshatózás mellett döntöttem, természetesen nekem is a Google volt a legjobb barátom, illetve a Facebookos csoportok. Bevallom, a kizárólag elméleti síkon történő ismerkedés által nem lettem okosabb, sőt… Zsebes, prefi, tépős, tépőparkoló, AIO, csónakos, hibrid… Mivan?! Az újonan megismert szavak csak idővel és gyakorlattal nyertek valódi értelmet.
Megpróbálom eloszlatni a ködöt azok számára, akik most vágnának bele a moshatózásba.
A minden mosható pelenkának van egy külső és egy belső része.
A külső a ’szebbik’ oldal, vagyis a színes/ mintás/ fodros rész. Van, hogy ez egyetlenegy réteg (pl egy színes pamutréteg a gDiapersnél), de legtöbbször belülre, a betét felőli részre kerül egy vízzáró réteg, ami általában PUL anyag (poliuretán); ez sokkal jobban szellőzik, mint a régi gumibugyi. A PUL masszív anyag, bírja az ecetes öblítést és a 60 fokos mosást is, az egyetlen bibi akkor van, ha az anyag sérül, ilyenkor a meghibásodott (megtört, szakadt, kilyukadt) részen a pelenka szivárogni fog
A belső, vagyis a betét az, ami fel fogja szívni a nedvességet. Rengeteg féle-fajta betét létezik, a pelus típusától függően is. A legnépszerűbb, legrégibb és legolcsóbb fajta a tetra és a prefold. A tetra az az egyrétegű viszonylag nagyméterű textildarab, amivel nagyanyáink is pelenkáztak és amivel manapság is előszeretettel tötölgetjük gyermekünk szája csücskét. Amilyen olcsó, olyan igénytelen és masszív anyag; hátránya viszont, hogy hirtelen nagyobb mennyiséggel nem tud megbirkózni, így vagy más, nagyobb nedvszívó képességű betéttel kell kombinálnunk, vagy kb. óránként cserélnünk.
A prefold betét voltaképpen egy sokrétegű, előrehajtogatott tetra. Sokan szeretik, én magam sose használtam.
A mikroszálas pelenkák nagyon gyorsan szívják magukba a nedvességet, éjszakai plusz betétként (’turbózáshoz’), vagy hosszabb utakra klassz választás lehet. Gyorsan is szárad. Mi Milovia márkájú mikroszálasakat használunk, pl egy tetra vagy a Pop-in saját bambuszbetétje fölé szuperül működik a 16 hónaposnál is.
A bambuszbetéteket én az anyaguk miatt szeretem, nagyon természetes az egész, vékony betét, így kisebb lesz a csomag a baba popóján. Hátrányuk, hogy átlagos a nedvszívásuk és lassan száradnak.
Amiket mi nem nagyon vagy egyáltalán nem használunk, de népszerűek, azok a kenderbetét (hasonló a bambuszhoz) és a kis frottírtörölközők (szerintem túl nagy csomagot csinálna és nem szuper nedvszívó, kb. mint a tetra). Van, aki szárazontartót is tesz a betétek fölé, pl. bambusz, biopamut anyagokon nagyon érződik a nedvesség, ilyenkor érdemes lehet, de mikroszálasnál már az anyagából kifolyólag nincs ez a probléma.

Nadrágpelenka formájú, komplett pelusbelsőt sem használtunk, nem voltak még olyan márkajú pelusaink, amik iylen felépítésűek voltak. ( Pl. Totsbots Bamboozle, YeyeWorks, LittleLamb). Viszont akik használják, azok szerint éjszakára szuper választás.

(A képre kattintva a képek forrásához juthattok.)

bambusz
bambuszbetét
mikro

Mikroszálas betétek (Milovia, mellette pelenka)

tetra
Tetrapelenka

prefold

Prefold betét

nadrág
’Nadágpelenka’ pelenkabelső (Totsbots)

A pelenkák típusai

Most, hogy tudjuk, miből áll egy mosható pelus, vadabb vizekre evezünk. 
Alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk a mosipelusokat: az egy lépésben feladhatókra és a több lépésben feladhatókra. Én most jelen írás keretein belül csak az egy lépésben feladhatókkal fogok foglalkozni, mivel szerintem ezek azok, amelyek valóban a modern moshatózást szimbolizálják, pofonegyszerű őket le-és feladni, klasszul néznek ki, illetve apukákkal, nagymamákkal és bölcsinénikkel is kompatibilisek.

1. Csónakos pelenka

style=”text-align: justify; text-indent: 2em;”>Áll egy (általában) pamut külső részből, egy vízhatlan, oldalán gumírozott csónakból, amit vagy a külsőbe lehet erősíteni (ált. Patentolni), vagy már bele van gyárilag erősítve, és a betétből, ami gyakorlatilag bármi lehet. Mi a gDiaperssel ismerkedtünk meg közelebbről, mert iszonyatosan tetszettek, általában ezért is szeretik, illetve, mert kis csomagot képez a gyerek popóján. A csónakba vagy Milovia mikroszálas betétet, vagy hajtogatott tetrát tettem, de valahogy mindig ázott fél éves kor felett, illetve zavart (szerintem emiatt is ázott), hogy a betét az elején egy kis hurkává pöndörödött össze, nem feküdt rá a csónakra teljes szélességében. Tépőzárral záródik a gyerek derekán, patentos kivitel tudtommal nincs.
Nagy előnye továbbá, hogy gyorsan szárad, mind a külső, mind a csónak. Létezik egyméretes és méretes kivitelben.

csónak

2. All-in-one (AIO), All-in-two (AI2) és Snap-in-one (SIO)

Gyakorlatilag az egész pelenka egyben van, akárcsak egy eldobhatós pelus. Kezdőknek a lehető legjobb választás, illetve, ha nem szeretnénk sok időt tölteni betétek hajtogatásával, a pelus szétszedésével mosáskor, vagy apával is meg akarjuk szerettetni a mosizást.
A külső (színes) és a belső (nedvszívó) rész vagy teljesen egybe van varrva, egyben adjuk a babára és egyben is megy a mosásba (AIO), vagy egy egységben adjuk a gyerekre, de mosáskor két részre szedhető (AI2, SIO). Mindegyik fajtához lehet még plusz betétet tenni –mi a Pop-In-t turbózzuk ilyen módon kb 1 éves kora óta, amióta egyszerre pisil sokat. Ugyan így nagyobb csomag lesz a popón, viszont 3 órát is üzembiztosan kibír a pelus. A ki-bepatentolós betétek nagy előnye, hogy egy külső többször is használható, ha nem lett koszos vagy nem ázott át a betéttől teljesen.
Létezik belőle patenttal és tépőzárral záródó, egyméretes vagy újszülött/S/M/L/XL méretes, mikroszálas, kender vagy bambuszbetétes, tényleg, ami csak szem-szájnak ingere.
Naaaagy hátrányuk, hogy a vastagságuk miatt lassan száradnak. Ez mondjuk nyáron kertben, télen távfűtéssel nem zavaró.

Néhány példa AIO-ra: Grovia, Totsbots, Bambino Mio

bambino
Bambino Mio Miosolo

grovia

Grovia

És SIO/AI2-ra: Pop-In, Petit Lulu, Puppee

popin
Pop-In


Puppee

3. Zsebes pelenka

Szintén végtelenül egyszerű konstrukció, akárcsak az AIO/SIO. Mi ezt a fajtát sosem próbáltuk, szóval csak a legnagyobb evidenciákat tudom róla elmondani. A nevét onnan kapta, hogy a külső és a belső réteg (a belső ezúttal nem a betétet jelzi, hanem azt a felületet, amellyel a baba bőre érintkezik) közé, egy zsebbe csúsztatható be a tényleges nedvszívó betét, ami lehet a pelus saját márkás betétje, vagy tetra, prefolt, kistörölköző, bármi, ami belefér. A szédszedhetőségnek köszönhetően gyorsan szárad. Szintén gyártják patentos és tépőzáras kivitelben, egyméretesben és méretesben (vagyis S/M/L/XL). Rengetegféle minta kapható a piacon,népszerű pelus, olcsón lehet a netről is rendelni (alacsony áron is lehet jót találni, bár a minőség nem mindig garancia). Hátránya, hogy sokat kell belőle beszereznünk, hiszen két mosás között csak egyszer használható.

toads
Milovia Toadstools

Frenchmama