Mit lehet kihozni egy szemétdombból?

Az a helyzet, hogy a nyakunkba szakadt egy olyan kert, amiben csak II. világháborús, halott német katonát nem találtunk… Úgy döntöttünk, hogy akkor is kihozunk belőle valami értelmeset, ha beleszakadunk. Még tavaly nekiálltunk a szeméttelenítésnek, de nem volt vele annyi időnk foglalkozni, illetve a házat belülről is gatyába kellett rázni, ami prioritást élvezett. De idén nekiálltunk. Lássuk, mi volt a kertben, amikor május elején nekiálltunk dolgozni (meglehetősen lassan haladunk, de egyszer biztos eljutunk a végére):

 1. Irgalmatlan mennyiségű gaz.
 2. Ehhez arányos csigacsalád.
 3. Még ennél is több szemét: tíz-tizenöt éves műanyagzacskótól kezdve rozsdás vascsövön át abszolút ismeretlen eredetű műanyag csőig minden. De tényleg. Iszonyat mennyiségű, már használhatatlan sitt.
 4. Még több gaz.
 5. Kettő csodaszép eperfa, amiről csak tegnap két és fél kilónyi epret szedtem, és már három üveg lekvárt eltettem. Ezek csak az őszi metszést várják.
 6. Három félig halott, beteg fa: egy almafa, egy ringló és egy szilva. Ebből az almafa már el lett távolítva; ahogy haladunk, a másik kettő is erre lesz ítélve, mert menthetetlenek.
 7. Mondtam már a rengeteg szemetet?
 8. Kutyaszar
 9. Gaz
 10. Egy a funkcióját épphogy ellátni képes kerítés – ezt idén feltétlenül meg kell csinálni.
Szóval ebből a helyzetből indultunk. Nos, sem a párom, sem én nem szeretjük ezt a brutális káoszt, csak az volt a kérdés, mégis mit kezdjünk vele.
Leszögezem: én nem akarok önellátásra berendezkedni, sem affinitásom nincs hozzá, és nem is hiszek benne, hogy ez a helyes út. Viszont mindenképpen szeretném, ha valami hasznosat adna nekünk ez a kert, és vele együtt mi is visszaadhatnánk valamit a természetnek. Fel is vázolom nektek a terveimet.
 1. A ház előttre, a teraszra és a grillező köré levendulákat fogok telepíteni. Egyrészt imádom az illatát, másrészt nagyon sok dolog készíthető belőle és én az ízét is nagyon szeretem, harmadrészt pedig szeretik a méhek, negyedrészt pedig a levendula szereti ezt a homokos talajt, ami itt van. Ezeket Pannonhalmáról tervezem megrendelni ősszel, amikor szabadgyökerű példányokat lehet venni.
 2. A három kivágott fa helyére három másikat szeretnék ültetni, amire mi már jobban fogunk figyelni. Még nem teljesen döntöttük el, pontosan mit szeretnénk; felvetődött a szilva, a barack, meggy és az alma. Illetve megpróbálkozok majd egy oszlopos körtefával is. Ezek őszig váratnak magukra: addig megtervezzük a helyüket, utánaolvasunk, mi illik bele legjobban az életmódunkba. Illetve a választásnál fontos szempont lesz, hogy mi kapható viszonylag könnyen és olcsón a boltokban/piacon, és mi az, amit ha be is lehet szerezni, akkor is aranyáron.
 3. Nagyon sok és sokfajta bokorral ültetem körbe a kerítést. Már van három egres, hat málna, kettő szeder, két áfonya, három ribizli, egy kivi, egy rozmaring, két gránátalma, mézbogyó. Ígéretet kaptam őszre egy mogyoróbokorra és egy bodzabokorra. Amit pedig júniusban rendelünk: berkenye, kökény, húsos som, tőzegáfonya, bordó levelű bodza, josta, goji bogyó és vadrózsa (csipkebogyó). Ez csupa olyan dolog, amit vagy csillagászati összegekért lehet beszerezni, vagy legfeljebb szárított/por formájában bioboltokban és patikákban. Ráadásul az utóbbiak esetében vadnövényekről beszélünk, ezért igénytelenebbek nemesített társaiknál. Mindegyik szükségleteinek megfelel a kertünk, ezért tökéletes társaink lesznek a jövőben. Aztán jövőre még 3-5 tő szőlővel szeretnénk ezt gazdagítani.
 4. Különböző kisigényű fűszer- és gyógynövényeket, illetve vadvirágokat is telepítünk a kertbe. Most kaptunk egy kis bokornyi citrommentát, elszórtam a tárkony és a kapor magjait – ezutóbbi még gyerekkoromban kiirthatatlannak tűnt a kertből. Aztán sajnos a nemtörődömség mégiscsak kiirtotta. Még veszünk egy zacskó vadvirágmagot – ebben van búzafű és pipacsvirág is.
 5. Jövőre olyan egyszerűen nevelhető és tárolható zöldségeket is ültetünk majd, mint hagyma, borsó és bab – ezek mindegyike jól megél itt.
 6. Mindezzel célunk egy madár- és méhbarát kert kialakítása is, ahol remélhetőleg jól eléldegélünk majd együtt és egymás mellett.
 7. Komposztálónk már van.

Úgyhogy most komoly munkálatok folynak a részünkről, hiszen egy évtizedes dzsumbuj és szeméthegy eltüntetése nem két perc, de majd dokumentálom a történéseket. Addig is elhelyezek itt egy ilyen volt és ilyen lett fotót:

kert3kertkert2

 

Maraffai Szilvia