10 dolog, amire tök feleslegesen költesz – Spórolós poszt

A múlt héten kimaradt egy cikk – valószínűleg Szilvi már tervet készített a környezetbarát és energiahatékony megsemmisítésemre, amiért épp a vizsgaidőszakja előtt hagyom cserben. A szünet oka leginkább az, hogy az elmúlt két hétben keményen sakkoznom kellett a büdzsével. Úgyhogy, most egy kis matek és néhány nagy terv spoilere következik.
Van néhány hosszútávú tervem, amit szeretnék megvalósítani, ehhez viszont az kell, hogy jelentősen csökkentsem a költségeimet, hogy a pénzt többek között a két jogosítvány megszerzésébe, illetve nyelvtanfolyamok és online kurzusok elvégzésébe tudjam fektetni. Termelnem kéne nagyjából félmillió forintot a következő félévben a fizetésemen felül. Különmunkával ezt nem tudom megtenni, mert a jelenlegi feladataim is elég komoly terhet jelentenek. Úgyhogy marad a klasszikus „akkor költs kevesebbet” megoldás. Elég drasztikusan.
Szerencsére az utóbbi pár évben nagyjából kiismertem, mik a felesleges kiadásaim. Szóval, remélhetőleg egy kis racionalizálással és az impulzus vásárlások elhagyásával szépen célt érek majd. Segítségnek itt a lista azokról a dolgokról, amire ma már feleslegesnek tűnik nagyobb összegeket áldozni. Mutatom:

1. (Használt) Ruhák

Ruhát venni kizárólag átgondoltan szabad. Ne dőlj be a leárazásoknak, főleg ne a használt ruha boltok olcsó(nak tűnő) kínálatának. Valójában négy-öt rendesebb, évszakhoz illő felsőnél, 2-3 nadrágnál, ízlés szerint pár szoknyánál, és egy-két alkalmi vagy sportos összeállításnál nincs szükségünk többre. Plusz egyikünk sem az angol királynő. Senki nem fog emlékezni rá, ha ugyanabban a ruhában érkezünk egy esküvőre, mint az unokahúgunk szalagavató báljára.

2. Tisztítószerek

A múltkori takarítós posztban már írtam: a tisztítószerek nagy része illatos átverés. Valójában csak ízlésessé adalékozott hypót vagy szappant kapunk, olyan csomagolásban, amely arra biztat, hogy minél többet használjunk az adott termékből. Az ecet, a sósav, a mosószóda, a hypo esetleg némi mosogatószer minden háztartási problémát megold. Olcsón. Felesleges pancsolás és vegyszerpazarlás nélkül.

3. Étkezés

Egy kis tervezéssel nagyon sokat lehet csökkenteni az étkezési költségeken. Ha legalább néha az otthonról csomagolt ételt esszük az iskolában/munkahelyen/kiránduláson, máris a felére redukáltuk az aznapi élelmiszerre való költést. Ha a mindig raktáron lévő dolgokat nagy tételben, olcsó helyen vásároljuk meg, szintén több száz forintot spórolhatunk alkalmanként.

4. Közlekedés

BTK! – ez nálam nem a bölcsészettudomány kart vagy a Büntető törvénykönyvet jelenti, hanem a Bérlet-Telekocsi-Kerékpár rövidítése. Ezzel a módszerrel szintén sokan spórolhatunk, nem is keveset. Én újabban ráálltam a hosszabb távú, egyelőre anyagi okokból a negyedéves bérletek vásárlására. Ezek egy picit olcsóbbak, mintha négy darab havi bérletet vennék, ráadásul nem ragadok a lejárt bérlettel, csupán jegyre elég pénzzel a városban – ez mondjuk két havonta ezer forint felesleges kiadástól kímél meg.
A telekocsizás anyukámhoz vidékre körülbelül 5 ezer forinttal kerül kevesebbe egy alkalommal, mintha a vonatot választanám. (Ez azért nagyon durva, nem? 😦 ) A barátaimmal is összefogtam, úgyhogy ha úgy adódik, együtt megyünk bevásárolni vagy szórakozni. Én beszállok egy kis pénzzel vagy egy tálca sütivel, és máris sokkal jobban kihasználtuk az autót. Pici mínusz a költségből, nagy mínusz a környezetszennyezésből.
A jó időben a környéken lakó barátaimhoz általában bringával megyek. Ez egy 12 km-es úton nekem 500(!!!) forint megtakarítás, plusz le van tudva a napi mozgás is. (Ismét: milyen drága már a közlekedés?)

5. Fitnesz bérlet

Mindig elcsábulok a 4-5-8 alkalmas bérletekre és aztán mindig úgy jön ki a lépés, hogy nem tudom lejárni őket. Alapszabály: hacsak nem évek óta jársz az edzőterembe, az első alkalmakkor vegyél maximum 3 alkalmas bérletet vagy napi jegyet. Ennél hosszabb távút csak akkor, ha már nagyon biztos vagy benne, hogy mindig belefér az edzés. Pro-tippek: Szép-kártya, All you can move passz, Bónusz Brigád.

6. Internet, kábeltévé

Érdemes átnézni az előfizetéseidet és végiggondolni, mi az, amit valóban használsz. A sajátom csak egy példa a sok közül, hasonló logikával biztosan Te is találsz valami érdekeset a számláidon. Amikor megnéztem a telefonomhoz járó szolgáltatásokat, rájöttem, hogy túl sokat fizetek. Eredetileg azért választottam az előfizetésemet, mert a segítségével anyukámmal, apukámmal és az akkori párommal ingyen beszélhettem. Mára a csomag irreálisan drága lett – a szeretteim hívásához pedig elkezdtem a céges telefonomhoz kapcsolódó mobilneten keresztül az ingyenes hívásopciókat használni. Visszaredukáltam a telefonom előfizetését egy egészen minimalista csomagra. 5000 forint plusz havonta…

7. Szórakozás

Szabadulószoba, mozi, borkóstoló, kalandpark… Ezek nagyon jól hangzó programok, de nem igazán érdemes ezekre költeni. A szabadulószoba mókás élmény, de valójában nem pótol egy jó beszélgetést esetleg egy közös (ingyenes…) túrát a természetben. Bízz bennem, egy alapos bográcsozáshoz, vagy a Pilisben való eltévedéshez ugyanakkora kooperációra van szükség, mint ahhoz, hogy kiszabaduljatok onnan, ahová be sem zártak benneteket igazán.
A mozi jópofa élmény, ha tényleg együtt, jó hangulatban tudtok elmenni egy olyan filmre, amelyikre mindannyian kíváncsiak vagytok. Minden más esetben érdemes otthon maradni, kölcsönözni (online is lehet már…) vagy megnézni valamelyik klasszikust a gyűjteményből. A cél a kérdés: közös kulturális élményt szeretnétek, vagy felcsatlakozni a kollektív flow-ra, mondjuk a legújabb Star Wars megtekintésével?
Az étterem és a borkóstoló inkább társadalmi események. Ennek a fajta társadalmi nyomásnak pedig nem feltétlenül kell megfelelni. A „kajálós” randevú akkor is lehet romantikus, ha saját magad készíted a lasagnét.

8. Tárgyak és kütyük

Tavaly hirtelen felindulásból vettem egy nordic walking botot. Egyetlen egyszer használtam. Egyébként tök jó találmány, élmény volt vele a gyaloglás, de sajnos nem tudtam beépíteni az edzéstervbe, nem illett bele a napom ritmusába. A görkorcsolya sem. A roller még csak-csak, de aztán olyan munkakörbe kerültem, ahol nem tudtam kihasználni az előnyeit. Ezekre a dolgokra tök felesleges volt költeni. Mindegyiket kipróbálhattam volna, ha kölcsön kérem őket, vagy ha használtan veszem meg, amelyiket lehet. Biztosan neked is vannak otthon ilyen tárgyaid – szóval ideje rászokni a vásárlás előtti gondolodásra…

9. Félmegoldások

Nemrég szükségem lett egy protektoros dzsekire, amit lovagláshoz, extrém sporthoz használhatok, egyébként a motorosok hordják és igazi technikai öltözet. Ennek megfelelően pedig a jó minőségű dzseki drága. Mivel minden áron szerettem volna nekiindulni a határnak a félig betanított lovacskával, és nem tudtam kivárni a megfelelő összeg begyűjtését, sikeresen vásároltam egy használt, de viszonylag jó állapotú példányt a legolcsóbb kiadásból, kemény 14 ezer forintért. A kabát jelen állapotában arra jó, hogy ki tudom pipálni a védőfelszerelés meglétét, ha valaha számon kérnék rajtam. Valójában túl puha, nem szellőzik, nem is igazán kényelmes, és valószínűleg nem is fogom tudni eladni annyiért, amennyiért megvettem. Szóval, semmi jó nem történt, csak 14 ezer forinttal messzebb kerültem attól, hogy olyan kabátot vegyek, amelyik valóban használható. És vajon mennyi dologgal vagyunk még így…

10. Eldobható dolgok

Intimbetét, nejlon zacskó, PET-palack. Még akkor is, ha legalább az utóbbi kettőt megpróbáljuk többször használni, valójában rengeteg pénzt költünk el olyasmire, amit csak egy-kétszer, maximum néhány óráig használunk. Intimkehely, vászon zacsi, kulacs: ők viszont behozzák az árukat és még a környezetet is kíméljük velük.
Ezeknek a megoldásoknak a haszna persze már nem rövid, hanem hosszú távon jelentkezik… Az anyagi biztonságunkhoz, a felelősségteljes gazdálkodáshoz pedig ezek is hozzájárulnak: csökkentik a fogyasztásunkat, lejjebb faragják a dömpingszerű vásárlások igényét.

Tanulság…

A fentiekből is látszik, hogy az általános szabály, hogy a megtakarításhoz a fogyasztásunkat kell mérsékelni, ez pedig az élet minden területére igaz. Több pihenés, kevesebb energiapazarló tevékenység, nagyobb nyugalom… Ez a jelszó. A többit pedig magától megy már.

 

Tóth Enikő

Reklámok