Merula XL

Korábban már írtam a Meruláról, amiből eddig csak egy méret volt kapható. Ha emlékeztek, ez egy gömbalakú kehely, aminek viszonylag nagy a kapacitása, illetve az alakja és a „létrái” miatt bármilyen magasságú méhszájhoz jó lehet, görcsölősöknek viszont nem ajánlottam. Jó hírem van: a Merula egy újabb méretet dobott piacra, a Merula XL-t.


Nos, ez a Merula XL igazán méltó a nevére, mivel a legnagyobb kapacitású kehely a piacon: 50 ml vért képes befogadni. Hogy legyen viszonyítási alapod: egy átlag kehely űrtartalma 20-35 ml között mozog. Szerencsére keveseknek van szüksége ekkora kehelyre, de extrém vérzés esetén baromi jól jöhet, vagy ha egész nap úton van az ember, és mindenképpen ki akarja várni a maximális 12 órát.

A Merula one size-zal ellentétben az XL-nek kisebb a vákuuma annak ellenére, hogy nincsenek léglyukai; minden bizonnyal azért, mert teljesen más az alakja és sokkal szélesebb a szája, ami miatt kevésbé hajlamos rámászni a méhszájra. Az XL puhábbnak tűnhet kisebb társánál, de ez szintén a széles szájának köszönhető. Ezért olyanok is kipróbálhatják, akiknek a gömb Merula nem vált be, de feltétlenül egy nagy űrtartalmú kehelyre van szükségük. Ha valaki nagyon érzékeny, továbbra is egy puhább kelyhet javaslok. Sportoláshoz pedig továbbra is tökéletes.

Az XL kehelyteste hosszabb – valahol el kell férnie a több vérnek -, 50 mm, a teljes hossza pedig 72 mm, ami azt jelenti, hogy közepes és magas méhszájnál használható ki a teljes kapacitás. Alacsony méhszájnál is működhet, mivel elég széles a kehely szája ahhoz, hogy elférjen benne a méhszáj – ebben az esetben viszont biztos, hogy sokkal kevesebb fog beleférni.