Luffa mosogatószivacs

Nagyon sokáig kerestem a számomra megfelelő alternatívát a műanyag mosogatószivacs kiváltására, aminek az élettartama meglehetősen rövid, nehezen tisztítható ráadásul mivel műanyagból készült, nem komposztálható. Aztán szerencsére belefutottam a luffaszivacsba.
Van egy jó hírem azoknak, akiknek van kertje vagy legalább egy nagy terasza, illetve egy pici szabadideje, és még a kertészkedéshez is van affinitása: luffatököt otthon is lehet nevelni. Itt egy nagyon rövid összefoglaló a hogyanjához.
Illetve kapható nagyobb drogériákban is, mint amilyen a dm vagy a Rossmann. Én a LoofCo mosogatószivacsát vettem meg a Zöldboltban, mert amúgy is onnan vásároltam több dolgot. Hátránya, hogy Egyiptomban készül, viszont fenntartható gazdaságban, gyerekmunkát nem alkalmaznak és méltányosan megfizetik a dolgozókat. Ha valakinek tudomása van európai készítésű luffaszivacsról, feltétlenül ossza meg velem, mert berakom ide is.

Remélhetőleg jövőre már én magam is termeszthetek luffatököt, de idén erre a sok egyéb teendő mellett nincs lehetőség.
Szóval mosogatás. Szárazon a szivacs túl durvának tűnhet, de ez ne tévesszen meg senkit: a vízben felpuhul, ezért kényesebb edények elmosogatásához is tökéletesen alkalmazható. A teflonbevonatú kenyérsütőgép üstjében sem okozott kárt. A háromnapos, edény falára száradt tésztához édeskevés – ahogy egy szimpla mosogatószivacs is – de mindennel megbirkózik, amivel a hagyományos társa.

Sokkal hosszabb az élettartama a hagyományos, műanyag szivacsnál: a legutóbbi is több hónapig bírta, akkor is a kiskutyám vetett véget az életének. Természetesen fontos a higiénia, ezért minden használat után ki kell tisztítani, ne maradjanak rajta és a rostjai között ételmaradékok, illetve néha nem árt kigőzölni.

Szóval, ha a legkevesebb változással járó alternatívát keresed mosogatáshoz, csak ajánlani tudom a luffaszivacsot. Nagy előnye még, hogy ha túl nagynak találod, méretre is vághatod, így akár egy luffaszivacsból kettőd is lehet. Ára húzósabb a műanyag eldobhatónál, de ne tévesszen meg senkit, hiszen ahogy fentebb írtam, élettartama hosszabb, így visszahozza az árát. Élete végén pedig nem kell a kukába dobnod – komposztálhatod.

Maraffai Szilvia

Reklámok

Luffa mosogatószivacs” bejegyzéshez ozzászólás

    • Szia Anna!

      Léteznek gőzölős takarítógépek (gőzpingvinek) – csinálhatod ezzel. De a legegyszerűbb, ha forró gőz fölé tartod a konyhában, például egy tésztaszűrőbe téve. Egy másik verzió, hogy ha a vasalód erre alkalmas, akkor a “függőleges gőzölés” funkcióval fújsz rá gőzt. Ekkor viszont valamilyen csipesszel fogd a luffát, és legyen a kezeden kesztyű. A pingvin esetében le tudod tenni valamilyen felületre, vagy egy edénybe. 🙂

      Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.