A nagy Ecet-mítosz: tényleg elég ennyi a takarításhoz?

„Most tényleg analitikai tisztaságúra akarod mosni?” – kérdezte egyszer a vegyész barátnőm, amikor nagy elánnal súroltam egy lábost. Egy ápolónő lánya vagyok. Iszonyú rendetlen és szervezetlen, de takarítani azt aztán tudok!
A congenitalis takarításmánián nem sokat segített, hogy az első barátom környezetmérnök volt, aki ráadásul nem hogy takarított, de egyenesen mentesített. Tudjátok, az az a tevékenység, amikor nem egyszerűen eltünteted a területről a szennyező anyagot, hanem az utolsó molekuláig lebontod és megsemmisíted. Háztartásra lefordítva: a zsírfoltot először egy kis lúgos oldószerrel kezeled, majd addig öntöd rá az ecetet, míg széndioxid és víz marad csak. Vagy mi…
Anyukám szakmájából adódóan minden gusztustalan szennyeződést kiválóan tud kezelni. A kórházi fertőtlenítő szerek brutalitását kevés anyag éli túl. Ha esetleg a konyharuhán meg is marad a folt, egy kellemes, hidrogén-peroxidos fertőtlenítés és némi Domestosos utókezelés után a textil tuti elbomlik körülötte… A csíramentes tisztaságot könnyű megszokni, fenntartani viszont annál nehezebb. Amit valaha beviszel a lakásba, az jó eséllyel egy hét alatt ketyegő biológiai bombává változik: az izzadtság, a zsíros kéznyomok, a saját testünk elhalt hámsejtjei hátborzongatóan és elkerülhetetlenül beszennyeznek mindent, amivel kapcsolatba kerülünk – de ennyi legyen is elég a gusztustalanságból! Maradjunk a látható szennyeződések világánál!

Jóféle házi kosz(t)

Mielőtt ecettel és szódabikarbónával állnánk neki megváltani a világot, nézzük, hogy mik lehetnek egy háztartás legfőbb koszforrásai! Nyilván az, hogy nálad mi okozza a legnagyobb gondot, az sok mindentől függ – nekem a panelban nem kell küzdenem a kertből behordott sárral (dehogynem…), a kertes házban meg nem nagy történet a szőnyegtisztítás, mert jó időben az udvaron megszáradhat.

Az én piszokforrásaim nagyjából így néznek ki:

 1. Konyha

Fő ellenség: zsír és ragacs

Fő tisztítószer: mosószóda, mosogatószer

 1. Fürdőszoba

Fő ellenség: szappanmaradék, vízkő por

Fő tisztítószer: ecet

 1. Nappali és szobák

Fő ellenség: por, morzsa, homok

Fő tisztítószer: porszívó, ecet

 1. Ruhák

Fő ellenség: dolgos hétköznapok

Fő tisztítószer: mosótojás

 1. „Tapogatós piszok”

Fő ellenség: zsíros ujjnyomok, használatból eredő lerakódások

Fő tisztítószer: szappan, alkohol

Nálam nagyjából ezek a legnagyobb szennyezőforrások, és a fenti listából az is látszik, hogy mit vetek be ellenük. De akkor ezt a részét nézzük meg egy kicsit részletesebben is.</divy

Túl az eceten

Az öko háztartások egyik alapelve, hogy csak szelíd szerekkel szeretnek takarítanak, ez többnyire ecetet és szódabikarbónát vagy mosószódát jelent. Jelentem, nem mítosz, ez a kettő valóban képes nagyjából lefedni egy háztartás igényeit, de mivel az emberek nagyrésze nem ökorobot, azért érdemes némi kompromisszumot kötni. Nálam ez a kompromisszum a Hypo, a sósav és a mosogatószer. Az a jó öreg, téglatest alakú, büdös, maró valami. Nézzük sorjában, és megmagyarázom.

 1. Hypo

Az ecet és a mosószóda is kiválóan fertőtlenítenek, ez tény. De vannak helyzetek, amikor muszáj valami erősebbet bevetni. A Hypo egy remek fegyver, amikor valami olyan szennyeződéssel kerülsz szembe, amivel nem egyszerű elbánni. Arra használok Hypo-t, ami tényleg fertőzésveszélyes (guanós ablakpárkány, kuka, ezer éve leragadt rondaságok), és őszintén szólva, nem vagyok hajlandó emiatt rosszul érezni magam.

Miért pont ez?

A legtöbb háztartási tisztítószer a Hypo közeli rokona, csak fel van turbózva valamilyen illatanyaggal vagy a viszkozitását befolyásoló cuccal. Magyarán a 89-110 forintos, nem túl illatos, cserébe hatékony Hypo helyett veszünk valami agyon turbózott gezemicét drágán – amit aztán a jó illat és a kellemes állag miatt akkora adagokban használunk, amivel egy fél afrikai kórház problémáit is meg lehetne oldani. Ne már…

 1. Sósav

A sósavat főleg vízkőoldásra használom, ott, ahol nagyon kritikus a helyzet. Néha, körültekintően lefolyótisztításra is bevetem. Veszélyes anyag, mert erősen maró hatású. Viszont az illatosítatlan, kezeletlen változat nagyon egyszerű, mondhatni „természetes”. Mielőtt a természetbe jutna, alaposan ki kell szellőztetni és vissza kell hígítani az ezzel kevert vizet és gyakorlatilag máris mérsékletük a károkat. Nincs festékanyag, nincsenek stabilizátorok, ez simán csak egy oldószer.

 1. Mosogatószer

Isten látja lelkem, én kísérleteztem sokmindennel, de a legtöbb igazán környezettudatos mosogatószer legfeljebb a nyersvegán életmódot folytatók mindennapjaiba illeszkedik bele, ha a zsíroldásról beszélünk. Próbálkoztam mosódióval, szelíd szerekkel, mindenféle alternatívákkal, de egyik se jött be igazán – sokkal nagyobb pazarlásnak tűnt rengeteg vizet elhasználni és vakarni a zsírt, mint egy csöpp tisztítószerrel lepucolni az egészet. Nálam a mosogatószer maradt és kész!

 1. Ecet

Az ecet fertőtlenít, vízkövet old, megöli a penészt, viszont téged meg életben hagy. Én főleg ez utóbbi tulajdonsága miatt imádom. Nagyon jó úgy dolgozni vele, hogy tudom, hogy ha a kezemre fröccsen, legfeljebb egy kis piroslás keletkezik, nem kell semlegesíteni és szellőztetni, mint a Hypo-t és ráadásul még a szappanmaradékot és a kemény víz problémáját is megoldja.

Mindenhová használok egy kis ecetet. Ezzel mosok fel, használom a hűtő tisztításához, a konyhapult törléséhez, az edények öblítéséhez, hajmosáshoz és a fürdőszobai vízkő eltüntetéséhez is. Egy felületpróbált megér, mielőtt beveted a csaptelepen vagy a zománcon, de nekem még nem volt gondom vele. Jól semlegesíti a szagokat is.

 1. Mosószóda

Főleg súrolópor helyett használnom, akár mosogatásnál, akár a tűzhely takarításánál. Beszórom vele a felületet, súrolok egy kicsit és ha nagyon rossz a helyzet, megküldöm egy adag ecettel a sztorit. Ezek ketten szépen felpezsegnek, és általában fellazítják annyira a koszt, hogy egy kefével vagy dörzsivel el lehessen tüntetni.

 1. Mosótojás

A mosótojás Szilvi találmánya, abban az értelemben, hogy nekem ő mutatta meg. Igazi csoda, én imádom használni. A mosódió nekem nem jött be a mosáshoz, a ruháim fura szagúak maradtak és szürkültek tőle – persze a 30 éves NDK mosógép sem feltétlenül ehhez a módszerhez lett kitalálva. A mosótojás telitalálat, csak bedobom a ruhák közé, és kész.

Egy kis módszertan

Akkor most már tudjuk, hogy mit és mivel lehet takarítani. Következzenek a „hogyanok”. Íme néhány alaptétel, amivel nekem sikerült egy kicsit környezetbarátabbá tenni az otthonomat:

Szemét ki! Ha lehet, minden nap vidd ki a szemetet! Hajtogass magadnak kukazsákot, vagy válassz olyan szemetest, amibe nem kell betét. Ha minden nap eltűnteted a szemetet, nincs folyós lé, kellemetlen szag, penész – vagyis bőven elég egy sima felmosás ecettel, nem kell rögtön nekiesni a szétcsöpögtetett lének a hypóval. A szelektív hulladékgyűjtés itt is nagy segítség – sokkal könnyebben lehet menedzselni a szerves hulladékot, ha rendesen külön van gyűjtve a műanyag flakonoktól.
Súrolni nem szégyen! A vegyi tisztítás előtt mindig megfelelő mechanikai tisztítást kell végezni (bocs, mondom, hogy mérnökkel jártam…). Mielőtt nekiesnénk valaminek, érdemes egy erősebb dörzsivel vagy kefével átmenni a felülete, hogy ami le akar jönni, az lejöjjön. Forró vízzel, izommunkával, néha egy csavarhúzó vagy piszkavas segítéségével nagyjából mindenhonnan lejön, minek le kell jönnie. Ha a nagyját fizikailag már leszedtük, lehet bűvészkedni a többivel. De minek…
Hagyj rendet! A nagyim mondta mindig: „Rendet kell tartani, nem rendet rakni.” Nagyon fontos, hogy rendszeresen takaríts és igyekezz mindent rendben tartani. Vannak erre még olyan bölcsességek, hogy „Mosogatás: este örömmel, reggel körömmel.” De a lényeg nagyjából ugyanaz: szelíden és környezetbarát módon, nem utolsó sorban kis energiabefektetéssel csak azt lehet letakarítani, ami még nem kezdett el száradni, rothadni, penészedni.

Amit minden kezdő háziasszony elfelejt

Végül pedig a lakás néhány mocskos kis titka, amik nekem feladták a leckét.

Függönymosás: Ezt bevallom, mindig, mindig, mindig elfelejtem. Olyan 3 havonta érdemes kimosni a függönyöket, mert elképzelhetetlen mennyiségű por tud összegyűlni a szövetben. Nálam már olyan sötétítők vannak, amiket be lehet tenni a mosógépbe. Nem az összeset teszem be egyszerre, hanem csak párat, szép fokozatosan kimosódik az egész.

Ablakmosás: „Rendes lány, mert ünnep előtt ablakot mos!” – éljenezte meg egy régi kolléganőm a fia barátnőjét. Én mindig, mindig, mindig megfeledkezek erről. Pedig van ám egy gőztisztító gépem, ezzel percek alatt meg lehet csinálni. Egy pumpás flakonba ecetet teszek, befújom vele az ablakot, aztán csak átmegyek rajtuk a gőzzel, mint a porszívóval és az egész megszárad. Tadaaam, ilyen egyszerű.

Lábtörlő tisztítás: Érdemes eleve olyan lábtörlőt választani, amelyiket porszívóval, porolóval karban lehet tartani. Az enyémet anyukám dupla tűvel, régi nejlonharisnyákból közötte. A célnak megfelel, újrahasznosított és mosható. Kellemes.

Mosogatórács tisztítás: Az edényszárítót időnként le kell pakolni, lefertőtleníteni és alaposan megszárítani. A mosogató környékét is rendszeresen karban kell tartani. A legjobb, ha este innen teljesen lepakolsz és ez a környék szellőzhet éjszaka.

Fürdőszoba portalanítás: A fürdőszoba meglepően poros, főleg, ha, mint nálam a mosógép is ebben a helyiségben üzemel. Érdemes egy kis időt szánni a portalanítására, lehetőleg akkor, amikor a fürdőszoba nagyjából száraz (nálam ez hétvégén, nap közben, a mosások-fürdések között szokott megtörténni). Így a fogkrémnyomok és egyéb rondaságok nagyjából eltüntethetők.

Hogyan tovább?

A takarításhoz rendszerre van szükség. Az eszközöket és a módszereket most végig vettük, hamarosan arról is írok majd, hogy milyen szisztéma szerint szoktam rendet tenni a lakásban és hogyan tudom munka mellett ellátni a teendőimet.

Tóth Enikő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.