Környezettudatos háztartás – Így kezd!

6 éve vezetek saját háztartást. Ez alatt az idő alatt voltam dolgozó egyetemista, egyéni vállalkozó, barátnő, szingli, irodista, yuppie és ki tudja még, mi minden. A környezettudatos szemléletet a családtól hozom – de ami bevált a heti három napot dolgozó anyukámnál, az nem feltétlenül volt kompatibilis az én hajszolt, médiás életmódommal. Mostanra azt hiszem, kábé megvan az egyensúly: otthon nagyjából rend és tisztaság van, leálltam az élelmiszerpazarlással, és nem gond, ha ott kell hagyni a lakást egy pár napos business trip miatt. Encsi vagyok, ez pedig az én 5 lépésem volt a környezettudatos háztartás felé.

Csak semmi szélsőség!

A hulladékmentes, zöld, környezettudatos háztartás egy szuper dolog. Nagyon jó érzés, mikor az ember nem fullad bele a műanyag hulladékba, gumikesztyű nélkül is hozzá mer nyúlni a tisztítószereihez, a mosógépe nem tapadós, vegyszeres levet ereszt, a víz- és villanyszámlája pedig soha többé nem okoz szívrohamot. DE!
A környezettudatosság egy folyamat. Olyan, mint a fogyókúra. Nem lehet a közepén kezdeni. Én is elkövettem azt a hibát, hogy megpróbáltam az összes tisztítószeremet környezetbarátra cserélni, csak azzal nem számoltam, hogy a vegán zsíroldó annyira nem kompatibilis az én húsevő életmódommal, hogy tök jó a mosódió, de előtte gondosan végig kell nézni, mit, mivel, hogyan mossak együtt, hogy ne csak szürke masszát lássak a program végén, és még sorolhatnám.
A háztartás átalakításánál nagyon fontos lépésről lépésre haladni és lassan változtatni a szokásokon. Nem azzal gyilkoljuk a legjobban az anyatermészetet, hogy ha egy-két hónapig még nem tudunk lemondani a műanyag tálcás zöldségről vagy ha néha-néha bevetjük a hideg zsíroldót a tűzhely mögötti koszon, hanem azzal, ha soha, egyáltalán, semmilyen erőfeszítést nem teszünk. A kis lépések is számítanak.
Tiszta, rendes, minimalista, stb…
Az első és legfontosabb lépés, hogy a lakást, házat magát fel kell készíteni a változásokra. Az első teendő egy nagyon alapos takarítás és selejtezés. Lehet csinálni konmaris, drasztikus módszerrel, vagy fokozatosan, fly lady-sen, esetleg úgy, mint én, szakítás után, félig önkívületi állapotban, de a lényeg, hogy ezen egyszer túl kell esni, enélkül nem megy. Egyszerűen meg kell szabadulni a lakásba halmozott feleslegtől, de már ez önmagában nagyon hasznos lépés.
Szóval, elő a nem használt dolgokkal, mehet minden a szelektív kukába, az adományboltba, vagy valamelyik apróhirdetős oldalra. Vesszen, aminek vesznie kell, mert:
1. Ha átlátható mennyiségű holmink van, elkerülhetjük a túlfogyaszást. A szüleim és én több, mint hatezer darab könyvet halmoztunk fel. A kötelező olvasmányaim egy része három példányban is megvan, mert a kötet sosem volt meg, amikor éppen kellett volna…
2. Kevesebb holmit könnyebb rendben tartani. Nálam a konyha volt a kritikus pont. Ha lecsöppentettem valamit, az a nagy zsúfoltságban minimum 5 dolgot koszolt össze, ebből kettőt jó eséllyel úgy, hogy csak akkor vettem észre a szennyeződést, mikor már csak vésővel jött le.
3. Mert egyáltalán nem hátrány, ha az ember elfér a háztartásában. Ez nagyon előnyös.

Amit nem veszel meg, azt nem dobod ki

Lehet bűvészkedni a cosmagolásmentes vásárlással, a nejlonzacskók száműzésével, meg a lebomló dobozokkal, de azért van egy nagy igazság: leginkább azt nem fogod kidobni, amit nem viszel haza.
Mielőtt bármit megvásárolsz, érdemes végiggondolni, hogy valójában szükséged van-e az adott termékre. Én évek óta lovagolok, de két nadrágon kívül eddig semmilyen felszerelést nem vásároltam magamnak. Mindig akad valaki, aki kölcsönadta a nyergét, a pálcáját, a kobakját. Cserébe, ha látom, hogy a nagy közösködésben elhasználtunk valamit, csak veszek helyette egy másikat. Mindenki boldog.

Nem ciki a használt.

Nálam a következő a szabály:

Ne vedd meg! Mondj le róla (a vaníliafagyim fagylaltgép nélkül is isteni, gyertek kóstolni), helyettesítsd (a leves műanyag doboz helyett befőttesüvegben viszem a munkába. Nem folyik, könnyebb mosogatni, satöbbi), kérd kölcsön (évente egyszer van szükségem ütvefúróra, de a szomszédra olyankor mindig számíthatok.)
Add tovább! Ha valamire már nincs szükséged, azt simán csak add tovább, vagy add kölcsön. Nálunk egy ápolási ágy és a hozzá tartozó, öregnéni-ápoló felszerelés jár körbe. Sokan használták, és nagyon jól jön mindenkinek.
Vedd használtan! A komplett párbajtőr felszerelésemet sikerül 35 ezer forintért megvásárolni, miután az előző tulajdonos fél év alatt kinőtte. A bukósisakom egy olyan hölggyé volt, aki szakított a motoros párjával, és nincs jogosítványa, a bakancsomat valaki megrendelte Olaszországból, és mivel nem volt jó a méret, egy évig hagyta állni a szekrényben. Egyáltalán nem ciki használt dolgokat venni, használni. Ezeket a tárgyakat nem kell újra legyártani, ráadásul az életútjuk is jelentősen meghosszabbodik.

Értékeld és gondozd!

Szerintem ez a legegyszerűbb filozófia, amivel egy háztartást környezettudatossá lehet simogatni. Ennyire egyszerű:
Értékeld, amid van: Ne dobd ki a kenyeret, ha már egy kicsit száraz – használd fel fasírtnak, kenyérkockának, pirítósnak! Ne hagyd hányódni a lyukas zoknidat, stoppold meg, hasznosítsd újra, vidd el a szelektívbe, hogy egyszer még újra zokni lehessen. Időnként szánj időt arra, hogy átnézed a már meglévő könyveidet, olvasgass bele abba, mit még a kezedbe sem vettél – hátha a jelenlegi helyzetben meg már izgalmasnak találod.
Gondozd azt, ami a háztartásodba kerül! Ne csak a szobanövényeidet szeretgesd rendszeresen, de a tárgyaidat is. Ha van egy bőr cipőd, töröld le róla a téli útszóró só nyomait és kend be mindig alaposan, így sokáig jó marad. Tartsd tisztán a konyhádat, itasd fel a vizet a mosogató környékéről, töröld le, ami lefolyik, így nem kell tartanod a penésztől, rohadástól, meg úgy egyáltalán, semmi olyantól, ami odabent nő, és nem egy cserép bazsalikom.

Ez így csak blablának hangzik? Akkor mutatom az eredményeket:

Hat év nagy idő és voltak igencsak kemény visszaeséseim, de ma már eljutottam odáig, hogy:
Szinte soha, semmilyen élelmiszert nem kell kidobnom. Sikerült beállítanom a rendszert, nem vásárolom túl magam, de akkor sincs gond, ha valamelyik barátom átugrana és vacsorát kell adni neki. Átlátom, hogy mi van itthon, és mikor kell legközelebb vásárolni.
Kevesebb ruhám van. Jobban elférek, kevesebbet mosok, de azon sem kell gondolkoznom, mit vegyek fel reggel. Mivel kevesebbek költök „eldobható” cuccokra, így most már van egy-két egészen tartós darabom. Sokkal menőbbek, mint a kínai fast fashion.
Nem kell különösebben erőszakos vegyszereket használni a lakás rendben tartásához. A gőz, mosószóda, ecet bőven elég. Van még egy doboz (90 Ft-os) hypóm, amit évente egyszer kétszer végigeresztek azokon a helyeken, ahol különleges tisztaságra van szükség. A többit a szelíd szerek megoldják.
Bár messze vagyok a #zerowaste-től, anyagilag, közérzetben, és persze pénzben is érzem a változást: gyakorlatilag mindenből annyit fogyasztok, hogy beleférek a panellakásra vonatkozó általányokba, ez pedig nagyon kényelmes pénzügyileg. A háztartásom nem igényel nagyobb befektetéseket – megjavítom, ami tönkre megy, kicserélem, ami már nagyon elkoszolódott és ennyi.
A legnagyobb sikerem szerintem, paradox módon, az egy évvel ezelőtti munkanélküli hónapjaimhoz kötődik. Végignéztem a konyhán, és megállapítottam, hogy a szabadúszó fizetésből is simán kijövök, legfeljebb nem csinálok már nagy pénzügyi kanyarokat. A jól szervezett háztartás nem csak környezetbarát, de nem is produkál nagy kilengéseket. (Hozzá tartozik, hogy tavalyelőtt karácsonykor természetesen feladta a 30 éves mosógépem – de azt hiszem, a cserét is simán elbírtam volna…)
Tóth Enikő
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.